Gezondheidszorg

Zorgverlening is de primaire taak van zorginstellingen, maar ook hun rol als cateraar is niet te onderschatten. Dagelijks maken Vlaamse ziekenhuizen en ouderenzorginstellingen zo’n 300.000 maaltijden klaar. Daarvan gaat op jaarbasis naar schatting zo’n 15 240 ton voedsel verloren. Dat is ongeveer 2% van de totale hoeveelheid voedselverlies in Vlaanderen! De kosten hiervan zijn dan ook aanzienlijk.

Voedselverlies gaat gepaard met unieke uitdagingen in de zorgsector. ‘Klanten’ of patiënten in zorgcentra en ziekenhuizen consumeren er immers meestal niet vrijwillig. In ziekenhuizen komt daar nog eens bovenop dat het aantal patiënten zeer moeilijk te voorspellen is. Patiënten komen onverwacht binnen en ook het moment van ontslag is vaak onvoorspelbaar. Snelle communicatie tussen zorg- en keukenpersoneel is daarbij enorm belangrijk.

Heel wat uitdagingen dus! Volgens de universiteit van Wageningen kunnen ziekenhuizen hun voedselverliezen zeker tot de helft reduceren. Wij gaan in dit project op zoek hoe zorginstellingen een concreet actieplan kunnen opstellen om hun voedselverlies te verminderen!