Inspiratiedag: steden vs entrepreneurs

Op 24 november 2017 organiseerde FoodWin in samenwerking met Rabad (Netwerk van Brusselse Actoren voor Duurzame Voeding) een workshop voor steden en voedselverlies entrepreneurs om elkaar te kruisbestuiven met hun visie en inzichten.

Zo bracht de Stad Brugge het unieke perspectief vanuit catering in de zorgsector. Zij werken intensief met FoodWIN samen om voedselverspilling te verminderen in vier gezondheidscentra. Samen hebben we een baseline studie uitgevoerd, innovatie workshops, pilootprojecten en best practices ontwikkeld om voedselverspilling te verminderen in de zorg.

De stad Brussel heeft een heuse Good Food Strategy, who presented how Leefmilieu Brussel/Bruxelles environnement, waarbij de hele productie en consumptie duurzamer wordt gemaakt. Een deel daarvan is natuurlijk het adresseren van voedselverspilling.

En in Brussel zijn ook heel wat innovatoren met voedselverspilling aan het werk! Siel bijvoorbeeld, maakt burgers van broodoverschotten en fruit onder de naam ‘Re-Burger’.

Re-fruit, neemt fruit en groenten die niet voldoen aan de cosmetische marktstandaarden af van boeren, en maakt er zalig lekkers van. Dream is een project waarbij voedsel dat niet verkocht wordt op Brusselse markten herverdeeld wordt naar bewegingen die mensen in nood helpen. Eatmosphere heeft een heel aanbod aan activiteiten die het grote publiek tonen dat fruit en groenten die niet geschikt voor consumptie verklaard zijn eigenlijk perfect eetbaar en heerlijk zijn.
En, het team van Beerfood maakt crackers van draf. Iedereen kon van hun innovatie proeven tijdens de receptie later die dag.

Deze inspirerende presentaties worden opgevolgd door rondetafelgesprekken rond volgende vragen/ thema’s: Hoe kunnen we de FAVV overtuigen dat er geen risico is? Wat is de beste marketing? Hoe kunnen we logistieke problemen oplossen? Welke oplossingen zijn er voor grote volumes? Vanuit ieders uniek business perspectief leverde dit heel wat verscheidenen oplossingen en verdere vraagstukken op.